Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Zdravstvene ustanove Crne Gore preuzele 12 ambulantnih vozila iz donacije NR Kine

Zdravstvene ustanove Crne Gore preuzele 12 ambulantnih vozila iz donacije NR Kine
Datum objave: 20.01.2017 12:15 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
Narodna Republika Kina donirala je danas, 20. januara 2017. godine, Crnoj Gori 12 ambulantnih vozila, i to zdravstvenim ustanovama iz Andrijevice, Berana, Bijelog Polja, Cetinja, Kolašina, Mojkovca, Nikšića, Plava i Žabljaka. Ovom značajnom donacijom će se ostvariti višestruki pozitivni efekti na zdravstveni sistem, doprinoseći povećanju efikasnosti jednog od najznačajnijih sektora sistema i unapređenju brige o pacijentima.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj. E. Cui Dživei potpisali su Potvrdu o primopredaji 12 ambulantnih vozila sa pratećom medicinskom opremom. Kineski ambasador Cui se tim povodom zahvalio svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta, i naglasio da, imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije države, ova donacija „predstavlja odraz emocija kineskog naroda prema crnogorskom“. Podsjetio je takođe da je NR Kina već donirala Crnoj Gori u vrijednosti od 14 miliona Eura u prethodnom periodu, i to kroz projekte instalacije solarne rasvjete na Cetinju i u Kotoru, izgradnje biciklističke staze u Podgorici, donacije carinskog skenera, i mnoge druge. „Ubuduće naša ambasada i ja lično ćemo se truditi da dobijemo još više donacija za Crnu Goru u okviru svojih mogućnosti“, rekao je ambasador Cui.

Potpredsjednik Simović je istakao da svjedočimo nastavku podrške NR Kine narodu Crne Gore, ovaj put u veoma važnoj i osjetljivoj oblasti, kao što je zdravstvo. Podsjetivši na brojne primjere podrške NR Kine našoj zemlji, naglasio je da su to „više nego jasni znaci razumijevanja naših prijatelja iz Kine, Narodne Republike Kine, Vlade Kine, u odnosu na ono što je potreba ubrzanja ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore“.

Prema njegovim riječima, na temelju svega toga realizuje se kapitalna, strateška i istorijska investicija u Crnoj Gori, odnosno projekat izgradnje auto-puta, koji se realizuje kroz mehanizam „16+1“ u kojem je Crna Gora, kao najmanja država, od ukupnog raspoloživog kreditnog fonda povukla ukupno 10% od svega onoga što je bilo na raspolaganju za svih 16 država koje učestvuju u tom mehanizmu. Najavio je spremnost Crne Gore da kroz navedeni mehanizam realizuje još projekata, posebno u dijelu razvoja saobraćajne infrastrukture. „Ono što je posebno važno, siguran sam da ćemo u narednom periodu zajedno svjedočiti jačoj dinamici izgradnje dionica na auto-putu, realizaciji i ispunjavanju ugovorenih obaveza, i zajednički se radovati svakom kilometru izgrađenog ugovorenog auto-puta, svakom novom mostu, svakom tunelu“, rekao je potpredsjednik Simović. Izrazivši zahvalnost NR Kini za ovu donaciju, čija je vrijednost oko 615.000 Eura, istakao je da će ovih „12 vozila poboljšati zdravstvenu uslugu u zdravstvenim institucijama koje dobijaju ova vozila, vozila koja ćemo srijetati po crnogorskim drumovima i koja će značiti kvalitetniju zdravstvenu uslugu i istovremeno uvijek odašiljati poruku prijateljstva Kini iz Crne Gore“.
  
  
SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU CRNE GORE