Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

У партнерству са општинама и цивилним сектором до увођења реда у ријечним коритима

Одржан састанак координационог тима за праћење мораторијума на експлоатацију ријечних наноса из црногорских водотока

Одржан састанак координационог тима за праћење мораторијума на експлоатацију ријечних наноса из црногорских водотока
Датум објаве: 18.04.2017 19:55 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРДржавне институције, локалне самоуправе и цивилни сектор демонстрирали су данас широки консензус по питању спремности да заједничким активностима допринесу спровођењу одлуке Министарства пољопривреде и руралног развоја о мораторијуму на експлоатацију шљунка и пијеска из ријечних корита.

Одлуку о забрани даље експлоатације ријечних наноса из црногорских водотока Министарство пољопривреде и руралног развоја донијело је почетком априла, с тим да се нове процедуре за додјелу концесија покрену тек када се створе све неопходне претпоставке за увођење реда у овој области.

На састанку формираног координационог тима за праћење мораторијума, представника риболовних друштава и еколошких невладиних организација, а који је отворио потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, исказана је потреба партнерства на увођењу реда у области експлоатације ријечних наноса, као и спремност учесника да у сталној комуникацији раде на елиминисању нелегалних активности за вријеме трајања мораторијума.

У састав кординационог тима именовани су представници Министарства, Управе за воде, Управе полиције, Управе за инспекцијске послове и локалних самоуправа на чијим територијама су водотоци који су били предмет концесија. Позиву да присуствују састанку одазвали су се представници риболовних друштава и невладиних организација.

Захваљујући се присутнима на одзиву, министар Симовић је истакао да је циљ састанка и укупног приступа потреба заједничких активности на рјешавању питања везаних за црногорске водотоке, а која су последица дугогодишње неадекватне експлоатације шљунка и пијеска, али и потребе да се створе претпоставке да у наредном периоду имамо експлоатацију која ће одговорити својој функцији – регулацији водотока. „Формула је једноставна – ово је обавеза на коју сви заједно треба да одговоримо. Држава својим односом треба да покаже отвореност и спремност на комуникацију и спремност да у наредним данима, седмицама и мјесецима биљежимо заједничке резултате“, оцијенио је Симовић.

Он је казао да је тренутно стање, нажалост, незадовољавајуће, да су сви регулациони планови за водотоке истекли, и да је Влада анализирајући ситуацију, подржала предлог Министарства да се обустави даља експлоатација. „Да би се наставило са тим процесом, морају претходно да се ураде планови регулације као основ за даљу експлоатацију, на бази њих и концесиони елаборати, а након тога да се распише конкурс за дојелу концесија“, подсјетио је Симовић, додајући да се мораторијум не односи на радове у доњем дијелу Мораче, гдје су већ у току регулациони радови на бази регулационог пројекта. Он је додао да ће се сагласност за експлоатацију, током трајања мораторијума, изузетно, давати само у сврху интервентних радова, попут уклањања уских грла у коритима ријека и слично, а чије би одлагање могло проузроковати штетне посљедице.

МПРР„Наша процјена је да овом задатку можемо одговорити само заједно. Не само Министарство са Управом за воде, инспекцијом и полицијом, већ смо сматрали да у акцију треба да позовемо и представнике локалних самоуправа на чијој територији су водотоци. Сматрали смо да је, поред формалног тима, у ову акцију потребно укључити и цивилни сектрор, прије свега риболовна друштва која су по уговору са Министарством добили или ће добити на газдовање рибљи фонд у водотоцима. Та друштва могу значајно да помогну у овој акцији. Сјетимо се да су у претходном периоду имали низ сугестија, примједби да експлоатација шљунка у значајној мјери угрожава рибљи фонд и биодиверзитет. Такође, свједоци смо да су се и поједине НВО, са правом, освртале на стање ријечних корита, указивале на одређене проблеме, сугерисале и позивале да се ријеше“, казао је Симовић. Министар је позвао и медије на сарадњу, истичући да могу имати важну улогу у заједничкој акцији, тако што ће с пажњом пратити активности, представљати постигнуте резултате, али и указивати на оно што може бити предмет корекција активности у ходу.

Симовић је указао и на потребу да се пажња обрати и на покушаје да се нелегалне активности експлоатације шљунка из ријечних корита преселе на околно пољопривредно земљиште, поручујући да ће и те активности бити предмет контроле мораторијума.

Представници локалних самоуправа - Подгорице, Никшића, Бијелог Поља, Мојковац, Берана, Гусиња, Колашина и Рожаја дали су подршку одлуци Владе и Министарства пољопривреде, изражавајући спремност да све своје капацитете, прије свега комуналне службе и полиције, ставе на располагање у циљу контроле нелегалне експлоатације. Спремност на сарадњу исказали су и представници риболовних друштава.

Како је договорено, већ наредних дана чланови координационог тима обићи ће водотоке на које је стављен мораторијум, како би се евидентирало затечено стање и непосредно на терену направили договори за даље активности.

И овом приликом представници Министарства подсјетили су на контакте за пријављивање експлоатације: 020/224-593 и емаил: пријавиексплоатацију@узв.гов.ме.
ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја