Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Kroz Agrobudžet ove godine podržano 95 mladih pčelara. Potpredsjednik Simović: Interesovanje mladih razlog za optimizam u sektoru poljoprivrede

Kroz Agrobudžet ove godine podržano 95 mladih pčelara. Potpredsjednik Simović: Interesovanje mladih razlog za optimizam u sektoru poljoprivrede
Datum objave: 14.06.2019 14:08 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović u Kući meda u Danilovgradu danas je uručio rješenja o podršci mladim pčelarima iz svih krajeva Crne Gore, koji su ostvarili to pravo kroz javni poziv iz Agrobudžeta za 2019. godinu.


Kao rezultat Javnog poziva za dodjelu podrške mladim pčelarima početnicima za 2019. godinu, 95 mladih pčelara iz 17 crnogorskih opština dobilo je podršku za nabavku po pet košnica sa formiranim pčelinjim rojevima, kako bi započeli da se bave pčelarstvom.


Simović je danas izrazio zadovoljstvo brojnim značajnim iskoracima u sektoru pčelarstva, podsjećajući da je u protekla tri mjeseca u Kući meda puštena u rad savremena linija za pakovanje meda, potom obilježen Svjetski dan pčela, a danas uručena rješenja o podršci budućim mladim pčelarima.


“Posebno zadovoljstvo imamo danas kada označavamo da je sektor pčelarstva bogatiji za 95 mladih pčelara i 475 pčelinjih zajednica. Pčelarska porodica koja iz godine u godinu raste, koja u ovom trenutku ima oko 4.000 pčelara danas je bogatija za 95 mladih pčelara. Porodica koja broji oko 85 hiljada pčelinjih zajednica postaje bogatija za oko 500 novih pčelinjih zajednica”, kazao je Simović dodajući da je ukupno 311 mladih pčelara podržano tokom prethodne tri godine realizacije ove mjere.

“Kada tome broju dodamo i 144 mlada poljoprivrednika, koja su u istom periodu započela bavljenje poljoprivredom uz bespovratnu podršku Vlade od 10.000 eura, imamo razloga za optimizam u sektoru poljoprivrede Ili precizno 455 razloga za optimizam, za zadovoljstvo jer u sektoru poljoprivrede imamo sve značajnije učešće mladih koji su prepoznali priliku za svoj biznis, angažman sebe i članova porodice, priliku da na svom imanju od svog rada časno i dostojanstveno žive. To su naši zajednički kvaliteti, zajednički iskoraci, naš zajednički napredak, koji se evidentira iz godine u godinu i u sektoru pčelarstva i drugim sektorima poljoprivrede”, poručio je Simović.

MPRRVlada nastavlja sa još izdašnijom podrškom poljoprivrednicima, posebno mladim


On je kazao da će Vlada Crne Gore i u narednom periodu nastaviti da kreira sve izdašniju podršku ne samo pčelarstvu, nego i svim sektorima poljoprivrede. Podsjetio je da je pčelarstvo ove godine imalo rast podrške za više od 26 odsto i da će takav trend biti nastavljen. Nastaviće se, kako je kazao, podrška vrijednom Savezu pčelarskih organizacija i unapređenje saradnje sa lokalnim samoupravama.


“I ono što je najvažnije nastavićemo da pratimo vas u vašim pregnućima i davanju odgovora na sve izazove na koje ćete nailaziti baveći se ovim osjetljivim poslovima, kakvo je pčelarstvo i generalno poljoprivreda. Budite i daje uporni, istrajni, budite vrijedni i rezultati neće izostati. Mi smo tu da vam pomognemo, da vas razumijemo, da iz godine u godinu kreiramo sve izdašnije mjere podrške. To vam pripada, to pripada svim vrijednim domaćinima, a posebnu privilegiju treba da imaju mladi koji se odlučuju da se bave poljoprivredom. Sa tim Vlada želi da razvija konkurentnost sektora poljoprivrede, da pošalje poruku posebne brige i odgovornosti za mlade i da podstakne kreiranje i otvaranje što većeg broja održivih, suštinski profitabilnih radnih mjesta”, poručio je Simović.


Uprkos kišnom maju, očekuje se dobra pčelarska godina


Potpredsjednik Simović je ovom prilikom podijelio zadovoljstvo zbog informacija koje ukazuju da ova godina ipak neće biti pčelarski kritična, kako se to moglo očekivati tokom neuobičajeno dugog i kišnog maja.


“Prema informacijama sa terena, koje dobijam od naših stručnih službi i vrijednih pčelara situacija se drastično promijenila u pozitivnom smislu. Dobijam informacije da su prinosi meda u košnicama više nego očekivani i da bi mogli već sada da očekujemo da bi i ova godina mogla da bude medonosna i dobra za pčelare. I iz ove situacije možemo da izvučemo zaključak i pouku, kao i u mnogim drugim situacijama, da se pregalaštvo vrijednih pčelara i svih vrijednih domaćina, upornost i rad na kraju isplate”, poručio je Simović.


Počinje škola pčelarstva


Potpredsjednik je iskazao odnos poštovanja prema svim projektima koje partnerski realizuju Savez pčelarskih organizacija u partnerstvu sa lokalnim udruženjima, posebno ovom prilikom pozdravljajući opredjeljenje da se počne sa obrazovnim programom za pčelare.


“Edukacija i znanje  su najvažniji generatori napretka svakog društva. Zato čestitam na projektu koji već neko vrijeme zajedno osmišljavamo, kako bi na jesen počeli sa školom pčelarstva, upravo, ovdje u Kući meda”, kazao je Simović pozivajući mlade pčelare da budu polaznici te škole, kako bi usvojili potrebna znanja.


Kovačević: Kuća meda u Danilovgradu opravdala postojanje


Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević izrazila je zadovoljstvo što Danilovgrad ima priliku da bude domaćin ovolikom broju mladih koji su dobili podršku da se bave pčelarstvom. Takođe, izrazila je zadovoljstvo što je Kuća meda u Danilovgradu pokazala opravdanost postojanja, što potvrđuju česte prilike da se promovišu rezultati koji se u tom sektoru postižu.


“Ponosna sam što je 95 mladih pčelara došlo u Kuću meda i što će imati priliku da se uvjere u sve aktivnosti ove pčelarske kuće i Saveza”, kazala je Kovačević pozivajući mlade pčelare da se uključe u udruženja pod okriljem Saveza kako bi iskoristili sve benefite podrške i mogućnosti za razvoj svog biznisa.


Kovačević je podsjetila da Ministarstvo iz godine u godinu značajnu podršku pčelarstvu i najavila da će i Opština, u saradnji sa Ministarstvom, u svom budžetu za narednu godinu kreirati podršku pčelarstvu, izražavajući uvjerenje da će još više mladih pčelara biti na području Danilovgrada.


Ona se posebno zahvalila potpredsjedniku Vlade Milutinu Simoviću na zalaganju za razvoj sektora pčelarstva i uopšte poljoprivrede, kao I na prilici da iz mjeseca u mjesec na teritoriji Danilovgrada zajedno promovišu rezultate.


Miljanić: Pčelarska porodica sve veća


Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić mladim pčelarima poželio je dobrodošlicu u, kako je rekao, jednu veliku pčelarsku porodicu koja se konstantno uvećava i predstavlja veoma ozbiljnu grupu poljoprivrednika u Crnoj Gori.


“O tome svjedoče mnogi pčelarski projekti koji se uspješno realizuju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i drugim institucijama koje stvaraju nove ideje i nove prilike za razvoj. Upravo jedna od tih ideja jeste i podrška vama koji želite da kroz pčelarstvo pospješite sopstvenu kreativnost i tim se upuštite u jedan veoma ozbiljan i izazovan posao. Pčelarstvo zahtjeva dosta odricanja i rada  a prije svega dosta učenja. To znači da su edukacija i obrazovanje u ovoj oblasti prioriteti koje smo postavili kao osnovu za dalju afirmaciju pčelarstva”, kazao je Miljanić najavljujući da će uskoro biti objavljen Konkurs za prvu generaciju polaznika škole pčelarstva.
Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja