Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Simović predstavio rezultate podrške EU i Vlade sektoru poljoprivrede i najavio nove IPARD pozive

Potpredsjednik Simović predstavio rezultate podrške EU i Vlade sektoru poljoprivrede i najavio nove IPARD pozive
Datum objave: 31.07.2019 11:48 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR 

U 2019. godini 274 poljoprivredna proizvođača i preduzetnika su realizovala ili realizuju investicije vrijedne 28,6 miliona eura uz bespovratnu podršku EU i Vlade u iznosu od 13,6 miliona eura. Riječ je o investicijama u okviru IPARD like 2 projekta i dva javna poziva u okviru velikog IPARD-a. Od ukupnog broja korisnika, 152 su iz sjevernog, 106 iz centralnog i 16 iz južnog regiona.

Rezultate navedenih projekata i najavu novog ciklusa IPARD javnih poziva u ovoj godini saopštio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović na konferenciji za novinare održanoj u Vinariji Velimirović u Donjem Zagaraču u Danilovgradu, u kojoj je realizovana jedna od bespovratno podržanih investicija u unapređenje proizvodnje. Konferenciji za medije prisustvovala je predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević i direktor IRF-a Zoran Vukčević.

„Danas smo ponovo zajedno na terenu kod vrijednih poljoprivrednika, sa našim evropskim partnerima, sa odgovornim sa nivoa lokalne samouprave i sa predstavnicima medija. Sa vama koji ste naš važan partner u informisanju poljoprivrednika, njihovom animiranju i podsticaju da iskoriste izdašnu podršku i da zajedno  sa vama obezbijedimo bolju vidljivost značajne podrške koju naši preduzetnici i farmeri dobijaju iz EU fondova i Vlade“, kazao je Simović.

On je istakao da je cilj da se na terenu pokaže da evropske integracije donose brojne, vidljive i konkretne benefite za građane. „Sa jasnom porukom da svaki novi iskorak ka EU, našem strateškom cilju i potrebi svih građana, znači više podrške iz EU fondova, usvajanje viših standarda, veću konkurentnost naše ekonomije, veću brigu o životnoj sredini i konačno viši kvalitet života naših građana“, poručio je potpredsjednik Vlade.

Izgrađeni novi pogoni za preradu

Samo u okviru IPARD like 2 programa, kako je naveo, od početka ove godine realizovana su 33 projekta ukupne vrijednosti investicija 3,2 miliona eura i bespovratnom podrškom od 1,3 milion.  „Zajedno smo bili u prilici da obiđemo i uvjerimo se u kvalitet i obim ovih investicija, koje su za rezultat imale nove pogone za preradu mlijeka, mesa, ribe, voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i nove vinarije. U jednoj od vinarija koje su izgrađene u okviru ovoga projekta upravo se nalazimo danas“, kazao je Simović.

U okviru velikog IPARD-a značajne aktivnosti i značajne investicije su realizovane kroz dva javna poziva, za podršku preradi i za podršku primarnoj proizvodnji.

MPRRMPRR

Trenutne investicije u preradu otvoriće 80 novih radnih mjesta

Simović je podsjetio da je za podršku preradi potpisano 20 ugovora i kazao da su u punom zamahu investicije od 11,9 miliona eura i očekivanom bespovratnom podrškom od 4,9 miliona.

Realizacijom ovih investicija, kako je kazao, osiguraće se 766 postojećih radnih mjesta, otvoriće se oko 80 novih radnih mjesta i obezbijediti plasman za oko 7.000 kooperanata.

„Na ovih 20 investicionih adresa širom Crne Gore, podržana je izgradnja i rekonstrukcija objekata i nabavka opreme za sektore: prerade mesa, mlijeka, vinarstva i prerade voća i povrća. Ove investicije povećaće kapacitete naše prerađivačke industrije za:

- Preradu novih 15 miliona litara mlijeka,

- Proizvodnju novih 5 miliona kilograma mesnih prerađevina uz dvije nove klanice,

- Proizvodnju novih 700 hiljada kilograma pršuta i

- Proizvodnju novih 150.000 litara vina.

Procedure nabavke koje sprovode investitori su u toku i prve zahtjeve za isplatu podrške očekujemo u septembru“, kazao je Simović.

MPRRZa investicije poljoprivrednika od 13,5 miliona bespovratna podrška 7,4 miliona

Simović je saopštio da je za podršku primarnoj proizvodnji do danas potpisan 221 ugovor ukupne vrijednosti investicija od preko 13,5 miliona eura i očekivanom podrškom od preko 7,4 miliona eura.

„Ovim investicijama osiguraće se 362 radna mjesta, nabaviće se 174 nova traktora i 190 komada priključne mehanizacije, izgradiće se 20 novih objekata“, naveo je Simović.

On je dodao da se kroz ovaj poziv očekuje realizacija još 15 ugovora do sredine septembra, što će, prema procjenama, biti ukupno 236 ugovora sa investicijama vrijednim 14,5 miliona eura i podrškom od 9,5 miliona eura.

Novi IPARD za preradu u septembru, za primarnu poizvodnju do kraja godine

Potpredsjednik Simović je danas najavio i novi ciklus javnih poziva kroz IPARD program - za podršku preradi početkom septembra, a za podršku primarnoj proizvodnji do kraja godine.

„Na bazi otvorene i partnerske saradnje sa EU partnerima i korisnicima podrške, tokom svih faza realizacije ovih projekata, prepoznali smo potrebu za otklanjanjem određenih barijera i proširili obim prihvatljivih troškova. U skladu s tim napravili smo izmjene IPARD programa koje su usaglašene sa EK, a Vlada je nedavno usvojila uredbu o njegovoj realizaciji“, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade pozvao je sve zainteresovane da već sada počnu pripreme za novi javni poziv za preradu koji će trajati 45 dana, posebno one koji u prvom javnom pozivu nijesu bili uspješni. „Siguran sam da će im stečena iskustva iz prvog konkursa i dodatna komunikacija sa nadležnim institucijama pomoći da budu uspješni u drugom javnom pozivu koji danas najavljujemo“, kazao je Simović pozivajući i sve zainteresovane farmere da iskoriste novu priliku kroz poziv za primarnu proizvodnju.

Ministarstvo će, kako je istakao, u tom pravcu preduzeti brojne aktivnosti, kroz organizovanje informativnih kampanja, kako bi svi zainteresovani mogli dobiti pravovremene i kvalitetne informacije.

Sporazum sa IRF-om da se ubrza dobijanje povoljnih kredita

Simović je danas saopštio da su Ministarstvo i IRF potpisali sporazum osaradnji, sa ciljem ubrzavanja realizacije pokrenutih investicija, njihovog što skorijeg završetka i sticanja uslova za dobijanje bespovratne podrške.

„Cilj ovoga sporazuma je ubrzanje procesa odobravanja kredita za korisnike koji su potpisali ugovore o dodjeli bespovratne podrške. To će podrazumijevati redovnu razmjenu informacija između Ministarstva i IRF- a, ubrzanje potrebnih procedura kod IRF-a, sa ciljem olakšanog pristupa finansiranju, svakako, uz poštovanje pravila i procedura IRF-a. Dakle, proces sa što manje nepotrebnih administrativnih procedura“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Nakon konferencije biće održan poseban sastanak sa direktorom IRF-a na tu temu, kako bi se dogovorili dalji koraci na ubrzavanju finansiranja.

MPRRMPRR

Herman Špic: Impresivni iskoraci proizvođača zahvaljujući podršci

Šef Sektora za saradnju u Delagaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic izrazio je zadovoljstvo što ponovo ima priliku da bude kod korisnika IPARD sredstava podrške koji su zahvaljujući ovom projektu napravili impresivne iskorake, kao što je vinarija Velimirović.

On je istakao da ovakvi primjeri pokazuju da su fondovi EU i podrška Vlade došli u pravom trenutku, a da još veća podrška tek dolazi.

Više od godinu dana, kako je rekao, bio je u prilici da bude na otvaranju prvog poziva za IPARD program podrške, a potom da bude svjedok velikog odziva crnogorskih poljoprivrednika i finalizacije tih projekata, u korist razvoja crnogorske poljoprivrede I ekonomije.

“Impresivan broj aplikacija poljoprivrednika na dva javna poziva pokazuje da su crnogorskoj poljoprivredi potrebne investicije. Ali, veliko interesovanje, takođe, znači da je potrebno više vremena za evaluaciju i odobravanje projekata. U tom pravcu, ohrabrio bi institucije da ulože sve napore da ubrzavaju procese ugovaranja podrške.

On je podsjetio da je EU kroz IPARD obezbijedila sredstva u iznosu od 39 miliona eura, što je uz kontribuciju Vlade više od 80 miliona eura investicija u sektor poljoprivrede. Takođe, uputio je poziv farmerima i preduzetnicima da iskoriste i naredne javne pozive i bespovratnu podršku, kao šansu da unaprijede svoj biznis.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja