Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Simović: Zelena ekonomija i održivi razvoj treba da su ključne teme za CG i region, mi tu dajemo primjer

Potpredsjednik Simović: Zelena ekonomija i održivi razvoj treba da su ključne teme  za CG i region, mi tu dajemo primjer
Datum objave: 24.10.2019 14:43 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem mr Milutin Simović ocijenio je da i danas i u narednom periodu zelena ekonomija i održivi razvoj treba da budu ključne teme za Crnu Goru i cijeli region.

„Zelena ekonomija i održivi razvoj moraju biti prioritetna tema i u regionu i u Crnoj Gori. Da bi bila vječna Crna Gora mora biti održiva i zelena” kazao je potpredsjednik Simović danas u Budvi na panel diskusiji na temu „Zelena ekonomija i održivi razvoj“ održanoj na konferenciji „Sinergija – ključ uspjeha regiona“ koju su u Budvi organizovali Privredna komora Crne Gore i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

Potpredsjednik Simović je istakao da je tema „zelena ekonomija i održivi razvoj“ postala veoma značajna i aktuelna u crnogorskom društvu. „O ovome se govori na svim nivoima, a svakako su napori i aktivnosti Vlade Crne Gore doprinijeli tome“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Govoreći o uticaju zelene ekonomije i održivog razvoja na ekonomske i socijalne aspekte i ispunjenje potreba društva potpredsjednik Vlade Crne Gore je ukazao i na neophodnost ispravnog prepoznavanja ekonomske vrijednosti prirodnog kapitala i preispitivanja načina na koje mjerimo rast i napredak ekonomije.

Jasno je da model ekonomskog rasta „uzmi, proizvedi, potroši i baci“ nije održiv – rekao je potpredsjednik Vlade ukazujući na najnovije podatke Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) o povećanju broja ljudi koji pate od gladi i to za 22 miliona u protekle tri godine. Potpredsjednik je kazao jedan od modela na kojem će se zasnivati budući rast može biti kreiran i unutar koncepta cirkularne ekonomije.

„Ujedinjene nacije ističu da se ukupni gubici u globalnoj ekonomiji i troškovi očuvanja životne sredine povezani sa viškovima hrane procjenjuju na 1,7 triliona dolara“ naveo je potpredsjednik Simović i najavio saradnju Vlade Crne Gore i UNDP u istraživanju i analizi podataka u ovim poljima u Crnoj Gori, kako bi se donijele odgovarajuće mjere.

Potpredjednik Simović je podsjetio da je dnevni red 139. sjednice Vlade održane prošle sedmice u Pljevljima, na kojoj je među ostalim utvrđen i Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena pokazao čvrstu opredjeljenost Vlade za održivi razvoj te da to može biti primjer ne samo za region nego i šire.

Na panel-diskusiji su pored potpredsjednika Vlade Crne Gore učestvovali i državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Slovenije Marko Maver, osnivač i izvršna direktorka „Cirkularne promjene Ljubljana – Brisel – Beč – Kjoto“ Ladeja Godina Košir i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE