Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Ministarstvo poljoprivrede počelo realizaciju Programa – voće, povrće i mlijeko za škole, Simović: Ulažemo u zdravlje naše djece i njihovu budućnost

Ministarstvo poljoprivrede počelo realizaciju Programa – voće, povrće i mlijeko za škole,  Simović: Ulažemo u zdravlje naše djece i njihovu budućnost
Datum objave: 05.11.2019 13:29 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja započelo je danas realizaciju Programa voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole, koji ima za cilj poboljšanje prehrambenih navika djece i promociju zdravih stilova života kod najmlađih generacija.


Za početak, obuhvaćeno je 3.165 djece, od prvog do petog razreda, u sedam osnosnih škola na području četiri opštine – Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Danilovgrad, sa ambicijom da se u narednom periodu i narednih godina napravi veći obuhvat škola, opština i djece.


Osnovci nižih razreda u školama u Danilovgradu, Kolašinu i Bijelom Polju danas su dobili mlječni obrok. Sjutra će zdrav mlječni obrok dobiti i djeca u tri škole u Beranama. U nastavku školske godine, jednom sedmično, sprovodiće se podjela i ostalih proizvoda sa utvrđene prihvatljive liste voća, povrća i mliječnih proizvoda.


Početku realizacije Školskog programa, u školi u Danilovgradu prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je tom prilikom razgovarao sa djecom i ohrabrio ih da će na putu usvajanja zdravih životnih navika imati podršku.


Simović je kazao da je po prvi put kroz ovogodišnji Agrobudžet kreiran ovaj program za škole ističući da je njegova realizacij izuzetno važna kako bi se podstakle zdrave prehrambene navike kod djece, što je, kako je kazao, garancija zdravog, kvalitetnog i dugog života.


On je istakao da je za uspješnu realizaciju programa važan integrisan pristup svih resora, te da su u tom cilju, osim Ministarstva poljoprivrede, uključena ministarstva zdravlja i prosvjete, ostvaren dobra komunikacija sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori sa kojom se dogovaraju zajedničke promotivne aktivnosti. „Cilj je da Školski program ne bude samo podjela zdravih obroka, nego i edukacija djece, kroz brojne radionice i terenske aktivnosti, da djeca osjete put hrane od njive i farme do njihove trpeze“, kazao je potpredsjednik Simović.


Sve je to put za stvaranje, ne samo zdravih prehrambenih navika, nego i drugih, prije svega radnih navika. Da osjete proces proizvodnje hrane, kako bi to bio dio njihovog odrastanja i važna pretpostavka da odgovore svim životinim izazovima“, poručio je Simović.


Djeca – obaveza više da i ovaj Vladin program bude uspješan


On je istakao da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede kreće sa ovim projektom vrlo ohrabreno, te da će je cilj da se u narednom periodu uloži dodatna energija od strane svih subjekata, prije svega škola, da se što što većem broju uključe i da u krajnjem svi osnovci u Crnoj Gori budu dio ovih važnih aktivnosti.


Potpredsjednik Vlade izrazio je uvjerenje da će i ovaj započeti projekat biti uspješan, kao što se uspjelo u mnogim drugim najavljenim i započetim  projektima, sa optimizmom i odgovornošču prema javno datoj riječi. „Kod ovog programa imamo obavezu više jer su u pitanju djeca“, kazao je Simović.


Opštine i škole daće maksimalan doprinos


Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević iskazala je zadovoljstvo što je OŠ Vuko Jovović među prvima ušla u ovaj program, kao jedan od značajnih Vladinih projekata koji idu u pravcu poboljšanja kvaliteta života građana, posebno najmlađih. Prema riječima Kovačevićeve, Opština je uvijek spremna da podrži ovakve i slične projekte. Ona je izrazila uvjerenje da će sve škole u Danilovgradu i Crnoj Gori biti dio ovog programa koji će biti, kako vjeruje, vrlo uspješan.


Pomoćnica direktorice OŠ Vuko Jovović u Danilovgradu Olga Grgurović iskazala je zadovoljstvo što su djeca iz ove škole u prilici da budu među prvima koji će dobijati besplatne zdrave obroke i što će sama škola učestvovati u ovako važnom i izuzetnom projektu. „Danas počinje izuzetna saradanja sa Ministarstvom poljoprivrede  i mi ćemo nastojati da ovaj program ima najbolji mogući efekat po obrazovanje naših učenika, time što ćemo doprinijeti i edukativnim aktivnostima u pravcu stvaranja zdravih navika kod djece“, kazala je Grgurović.


MPRRZdrave navike formiraju se od djetinjstva


Nutricionista iz Instituta za javno zdravlje dr Zorica Đorđević, koja je danas učenicima u danilovgradskoj školi održala interaktivnu prezentaciju o pravilima zdrave ishrane, kazala je  da je veoma važno da se zdrave navike formiraju od najranijih dana. „Odgovorno dijete, kasnije će biti odgovoran odrasli čovjek i imati adekvatne navike, ne samo kada je u pitanju ishrana, nego i uopšte pravilni životini stilovi. Vrlo je važno, da djecu naučimo da je bitno da uzimamu dovoljne količine mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća, jer prema podacima koje posjedujemo naša populacija to nedovoljno konzumira“, kazala je Đorđević.


Podaci o gojaznosti djece upozoravajući


Šefica  Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović ističe da je Program Ministarstva poljoprivrede za škole sjajan i da će imati višestruke benefite.

Brajović je podsjetila da Crna Gora i cijeli svijet proživljavaju epidemiju gojaznosti u dječijoj populaciji, sa zabrinjavajućim projekcijama vezanim za  javno zdravlje. „Danas gojazno dijete je sjutra gojazna odrasla osoba koja je višestruko podložna riziku od obolijevanja od hipertenzije, bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa 2. Gojaznost je veliko opterećene za pojedinca, porodicu i društva i budžete zemalja.  Stoga je neophodno da svi sektori rade skupa, združeno, kako bi obezbijedili da ovakve insveticije budu ulagaja u zdravlje naše djece i održivi razvoj cjelokupnog društva“, kazala je Brajović.


Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić Vukčević čestitala je Ministarstvu poljoprivrede na kreiranju i realizaciji izuzetnog projekta koji će doprinijeti promociji zdravih stilova života kod učenika, ne samo u dijelu ishrane,  nego i edukaciji uopšte o zdravim navikama. Ona je istakla da će Ministarstvo prosvjete podržati program, posebno u dijelu aktivnosti neophodnih da se u program uključe sve škole u Crnoj Gori.

Današnju isporuku zdravog obroka u odabranim školama u Crnoj Gori realizovala je mljekara Lazine. Osim ove mljekare na javni poziv Ministarstva za sada su se javile i mljekare iz Bijelog Polja i Nikšića. Ovih dana privode se kraju dogovori sa zainteresovanim dobaljačima voća da se uključe u Program, a potom će se raditi i na uspostavljanju saradnje sa proizvođačima povrća.


Foto i Video: Ministarstvo poljoprivrede počelo realizaciju Programa – voće, povrće i mlijeko za škole 

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja