Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Predsjednik NKT Milutin Simović na Kolegijumu predsjednika Skupštine: Sve naše aktivnosti usmjerene su očuvanju javnog zdravlja

Predsjednik NKT Milutin Simović na Kolegijumu predsjednika Skupštine: Sve naše aktivnosti usmjerene su očuvanju javnog zdravlja
Datum objave: 27.03.2020 17:20 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Nacionalnog kordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović učestvovao je danas u radu Kolegijuma Skupštine Crne Gore na temu suočavanja naše zemlje sa pandemijom koronavirusa.

Izlaganje predsjednika NKT:

Uvaženi predsjedniče Skupštine,

Uvaženi potpredsjednici,

Uvažene poslanice i poslanici,

Danas nas je okupila zajednička briga, briga koja nadmašuje sve ostale, i političke i ekonomske i društvene i svake druge.

Danas smo zajedno zbog brige i zbog zajedničke borbe za zdravlje građana Crne Gore, pritisnuti jednim od najvećih globalnih zdravstvenih izazova.

Nakon što je 31. decembra prošle godine Kina prijavila SZO pojavu oboljenja, a 7. januara kada je utvrđen novi koronavirus epidemija je počela da se širi planetom. Već 24. januara potvrđen je prvi slučaj u Evropi.

Odmah nakon toga, Vlada je pokrenula sve mehanizme i sve institucije u cilju blagovremene pripreme za ovaj globalni izazov.

Formirano je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u kome su pored predstavnika medicinske struke, predstavnici svih nadležnih institucija.

Počeli smo da donosimo naredbe 28. februara i do danas smo donijeli 73 mjere u okviru naredbi i 19 preporuka. Svaku mjeru donijeli smo odlučno i efikasno, uz punu saradnju sa predstavnicima struke i uz puno uvažavanje preporuka SZO.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Dr Hans Kluge u razgovoru koji sam imao sa njim prije tri dana je izrazio punu podršku i sadržaju i dinamici sveobuhvatnih i brojnih preduzetih mjera.

On je dao i jasan odgovor na moje pitanje da li se preduzima premalo ili previše. Rekao je da ništa nije previše u ovakim situacijama.

Istovremeno, kako bi na najbolji način odgovorili razmjerama krize formirali smo šest operativnih štabova:

1. Operativni štab za koordinaciju realizacije mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, kao početni i ključni štab, u toj fazi, a paralelno sa njim i

2. Operativni štab za sprovođenje aktivnosti u vezi povratka crnogorskih državljana iz inostranstva. Nakon toga formirani su operativni štabovi

3. za podršku privredi za vrijeme trajanje mjera za sprječavanje širenja koronavirusa

4. za povlačenje međunarodnih fondova podrške

5. za upravljanje donacijama i

6. Krizni medicinski štab, kao najvažniji i najpotrebniji u danima koji su pred nama.

U rad NKT i operativnih štabova uključeno je više od 100 članova, a na operativnom nivou desetine hiljada (medicinski radnici, pripadnici policije, vojske, inspekcijskih službi, komunalnih službi, brojnih drugih institucija, brojnih volontera i drugih).

Upravo zahvaljujući svim ovim aktivnostima koje smo započeli da sprovodimo ZNATNO PRIJE DRUGIH, u trenucima kada nismo imali registrovano obolijevanje od virusa kod nas, Crna Gora je ostala posljednja država u Evropi u kojoj je virus otkriven, a širenje značajno usporeno.

Ne smijemo ni da pomislimo šta bi se desilo da se i jedan dan kasnilo sa bilo kojom od mjera, ili da se kolebalo ili oklijevalo.

Preduzeli smo brojne teške mjere. Teške jer smo znali da jednom naredbom brojni zaposleni privremeno odlaze sa svojih radnih mjesta. Teške, jer iza svakog od njih stoji jedinstvena životna priča i potrebe. Znamo da brojni naši sugrađani brinu svakodnevne egzistencijalne brige. Ali, izbora nije bilo. Zdravlje i životi naših građana bili su i vazda će biti najpreči.

Bili smo odlučni i danas u Parlamentu pozivamo da u ostvarenju tog cilja budemo zajedno.

Zajedno sve do pobjede.

A pobijedićemo.

Sa ciljem podrške građanima i privredi Vlada je sa CBCG i IRF-om kreirala prvi paket socijalno-ekonomskih mjera. O tome ćete dobiti detaljne informacije ministra finansija.

Razmjere ove krize još uvijek se ne mogu sagledati, ali ono što je sigurno je da će njene posljedice osjetiti čitav svijet.

Teški izazovi pokrenuli su lavinu solidarnosti brojnih pojedinaca i privrednika iz Crne Gore, prepoznatljivih stranih investitora, brojne naše dijaspore, naših sportista i brojnih drugih.

Ovom prilikom svima njima jedno veliko hvala.

Uporedo sa svim ovim aktivnostima ovih dana Vladin tim je uz snažnu podršku sistema UN u Crnoj Gori radio na pripremi Nacionalnog plana za pripremljenost i odgovor na COVID19. Upravo je juče finalizovan sveobuhvatan Nacionalni plan koji je vrijedan 59 miliona eura. Plan prepoznaje kritične potrebe u 10 ključnih komponenti: od hitnih odgovora do rješavanja socijalno-ekonomskih izazova, koje će ova pandemija ostaviti za sobom.

Naša ideja je da ovaj Nacionalni plan bude platforma za obezbjeđivanje podrške ne samo kroz UN globalni fond za pripremljenost i odgovor, već i kao instrument za koordinaciju i djelovanje svih drugih naših međunarodnih i drugih partnera za podršku našim nacionalnim naporima da odgovorimo na pandemiju. U tom pravcu imamo već dnevnu komunikaciju sa SZO, obezbijeđenu podršku od Evropske komisije kao dio hitnih mjera, a priprema se i njihov sveobuhvatni paket podrške. Pokrenuti su i brojni projekti bilateralne podrške.

Ova pandemija je bila veliki test i za globalnu i regionalnu posvećenost vrijednostima na kojima počiva međunarodni poredak: solidarnosti i saradnje. Nažalost, svjedočimo brojnim odlukama na regionalnom i širem nivou u kojima je manjkavalo i jednog i drugog. Svakako, to je opomena i tema za buduće razgovore.

Crna Gora je aktivna ovih dana na planu saradnje. Predsjednik Vlade je već pokrenuo inicijative u tom pravcu. Crna Gora želi i hoće da, kao i do sada, bude pokretač i adresa takvih inicijativa. To smo demonstrirali i ovih dana porukama iz Vlade da Crna Gora ne želi da zatvara svoje granice. Ne želi da otežava i zaustavlja promet robe. Naprotiv! Ponudili smo svoje lučke kapacitete na raspolaganje regionu i šire.

Na unutrašnjem planu, u kreiranju brojnih mjera pomogle su brojni dobronamjerni i konstruktivni predlozi i sugestije. Prema svakom od njih smo se odnijeli krajnje odgovorno i prihvatili ih u mogućoj mjeri.

Zbog toga, i danas saopštavamo da je dobrodošla svaka inicijativa, svako razmišljanje i svaka ispružena ruka podrške. Ovo je borba svih nas, za sve građane Crne Gore!

Poštovani poslanici,

Nakon prvog smrtnog slučaja 22. marta, povećanja broja zaraženih i uvođenja novih mjera, situacija je počela da se mijenja iz sata u sat.

25. marta smo dobili uznemirujuće rezultate analiza u Tuzima, klaster od 15 novih potvrđenih oboljelih.

Od samo jednog oboljelog u roku od dva dana imali smo 25 slučajeva koji svi potencijalno nose mogućnost za dalje širenje virusa. Reagovali smo istog trenutka. Preduzeli smo mjere zabrane izlaska iz objekata stanovanja i teritorije Opštine Tuzi.

I ovom prilikom želim da istaknem da je NKT ovu mjeru donijelo u punoj saradnji sa lokalnom samoupravom, i zajedno preduzeli brojne napore da je učinimo što podnošljivijom za građane. I ovom prilikom želim da iskažem poštovanje prema građanima Tuzi koji su shvatili da samo na ovaj način mogu zaštititi sebe i svoje najbliže.

Posebnu pažnju tokom cijelog ovoga perioda posvetili smo medijima. Od prvog dana smo podijelili sve podatke sa ciljem blagovremenog i objektivnog informisanja javnosti.

Imali smo razumijevanje većine medija. Nažalost, i ovoga puta samo pojedini mediji, već uveliko prepoznati kao platforme za antidržavno djelovanje, ostali su dosljedni toj svojoj nečasnoj misiji. No, na tu temu ništa više. Ostaće zabilježeno i upamćeno da njima takvima ništa nije sveto, pa ni zdravlje i životi građana.

Ovom prilikom posebno želim da ukažem na danonoćne napore koje ulažu i koje će u narednim danima posebno ulagati naši medicinski radnici. Oni se nalaze na prvoj liniji odbrane i predstavljaju vitalnu kariku u borbi protiv pandemije.

Preduzimamo kontinuirane aktivnosti da olakšamo njihov položaj i da dio medicinskog kadra držimo u pripravnosti izvan domašaja infekcije.

U okviru Kriznog medicinskog štaba formirali smo posebne timove koji rade na formiranju privremenih bolnica i respiratorskih centara.

Intenzivno radimo na hitnoj nabavci medicinske i zaštitne opreme i sredstava u nezapamćeno otežanim tržišnim uslovima kada se situacija mijenja iz sata u sat. Već sjutra bićemo svjedoci isporuke značajnih količina medicinske opreme koja će biti dopremljena u Crnu Goru od prijatelja Crne Gore i kroz komercijalne nabavke.

Ni jedan zdravstveni sistem na svijetu nije ni izdaleka spreman za razmjere ove epidemije.

Podrška našim doktorima i medicinskim radnicima iskazuje se na svakom koraku ali istovremeno nas plaši činjenica da nam „neprijatelj“ nikada do sad nije bio podmukliji, nezgodniji i nepoznatiji. Samim tim i mi moramo biti još odlučniji, snažniji i složniji jer ćemo jedino i isključivo tako iz ove borbe izaći kao pobjednici.

Žao mi je što danas nijesu dobili poziv predstavnici struke da se čuje njihov glas i u Parlamentu, kao nova potvrda da smo u Crnoj Gori izgradili snažne i kredibilne institucije u oblasti zdravstva, sa kompetentnim i posvećenim zaposlenim.

Vlada će i dalje biti posvećena okupljanju i snaženju svih naših potencijala, jer je ovo borba koju moramo svi zajedno dobiti. U narednim danima nas očekuju velika iskušenja. Vjerujemo da ćemo, uz podršku naših međunarodnih partnera, obezbijediti sve neophodne odgovore.

Sve aktivnosti u državi i u narednim danima, kao i do sada, biće usmjerene najvažnijem cilju - očuvanju javnog zdravlja. Ono je sada najpreče i najugroženije. Sve ostalo je moguće nadoknaditi kasnije!

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE