Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Vlada predstavila II paket mjera podrške u Parlamentu

Vlada predstavila II paket mjera podrške u Parlamentu
Datum objave: 15.04.2020 17:27 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima predstavili su na Kolegijumu Skupštine drugi Vladin socio-ekonomski paket podrške zbog posljedica epidemije COVID 19, sa kojim je predsjednik Vlade upoznao javnost 9. aprila.

Obraćajući se prisutnima potpredsjednik Simović je kazao da današnji razgovor predstavlja nastavak dijaloga započetog 27, marta. „Tada je ključna tema bila pitanje zdravlja i života svih građana Crne Gore i tom prilikom, kao i kasnije, ovdje u Parlamentu su se otvarala socio-ekonomska pitanja. S pravom!“ – rekao je potpredsjednik Vlade i konstatovao da sve nadležne institucije u Crnoj Gori uspješno odgovaraju nezapamćenoj prijetnji epidemije.

„Svakako, poseban doprinos tome daju građani Crne Gore svojim odnosom razumijevanja i poštovanja mjera i datih preporuka koje je propisala struka. Vjerujem da ćemo i u narednim danima nastaviti sa takvim odnosom, odnosom zajedništva, povjerenja, predanog rada, brojnih institucija i brojnih zaposlenih u različitim sektorima – od komunalnih službi, sektora usluga, trgovine, sektora bezbjednosti pa sve do zdravstvenog sistema. U narednim danima čekaju nas novi izazovi. Ne smijemo se pokolebati i moramo zajedno čuvati ono što je najvažnije – zdravlje i živote naših građana. Tu nije bilo, nema i neće biti pogodbe ni kompromisa niti popuštanja“ kazao je u nastavku potpredsjednik Vlade Milutin Simović.

U prethodnim danima Vlada je obavila niz konsultacija u susret finalizaciji ovog drugog paketa.

Pored brojnih unutar Vladinih konsultacija obavljen je vrlo koristan i otvoren razgovor sa socijalnim partnerima: Privrednom komorom, Unijom poslodavaca, Savezom sindikata Gore i Unijom slobodnom sindikata.

Obavljen je razgovor i sa predstavnicima ekonomske struke i nauke u kojem su data brojna korisna razmišljanja i sugestije.

Potpredsjednik Simović je izrazio uvjerenje „da će ovaj današnji razgovor u Parlamentu biti nova prilika da dobijemo korisne sugestije i predloge“.

U nastavku uvodnog obraćanja potpredsjednik Simović je kazao:

„Ono što je zajednički imenitelj nas kao kreatora ovog programa i dosadašnjih sagovornika je da mjere moraju biti:
- Održive,
- Pravedne,
- Efikasne u realizaciji,
- U ovoj fazi ključno usmjerene na očuvanje radnih mjesta, a u sljedećim fazama na razvoj,
- Da se u ovoj fazi pokaže posebna briga prema preduzetnicima i sektoru MSP koji su prestali sa radom. Prestali sa radom zbog epidemije, zbog pandemije, prestali zbog preporuka SZO, zbog zdravlja i života svih građana Crne Gore.
- Predlažući bilo koju mjeru siguran sam da svi zajedno moramo da vodimo računa da saniramo socio-ekonomske posljedice ove epidemije, čuvajući održivost javnih finansija i obezbjeđujući da u državi funkcionišu ključni sistemi: prosvjete, zdravstva, penzioni sistem, redovnost svih socijalnih davanja i sistem bezbjednosti.

Zbog toga nema mjesta za bilo kakve populističke i partikularne interese bilo koga.

Ovo nije prilika da se predlažući bilo koju neodrživu mjeru ili bilo koji neodrživi zakon zaradi koji glas više na političkom tržištu.

Ovo je vrijeme kada se zajedno moramo boriti za zdravlje i život svakog građanina, da očuvamo svako radno mjesto, da očuvamo svaki biznis, od najmanjeg preduzetnika, do velikih kompanija.

Ovo je vrijeme kada i u ovoj krizi moramo imati viziju razvoja i u konačnom sve ove mjere moraju biti u funkciji prvo stabilizacije, a onda i razvoja.

Ovo je vrijeme kada moramo biti odlučni i hrabri. Vrijeme u kojem treba sve dosadašnje razlike među nama ostaviti po strani. Ovo je vrijeme kada moramo sačuvati supstancu naše ekonomije da bi Crnu Goru vratili ponovo na put ubrzanog rasta i razvoja.

Zato ćemo biti odlučni i hrabri da to ostvarimo.

A mjera svega toga će biti održivost javnih finansija i pravednost.“

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE