Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Predstavljena posebna kreditna podrška za sektor poljoprivrede i ribarstva: Krediti do 20.000 eura, kamatu tokom grejs perioda uplatiće Vlada

Predstavljena posebna kreditna podrška za sektor poljoprivrede i ribarstva: Krediti do 20.000 eura, kamatu tokom grejs perioda uplatiće Vlada
Datum objave: 13.05.2020 12:30 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima i ribarima od danas su na raspolaganju i izuzetno povoljni krediti za unapređenje postojeće i zasnivanje nove proizvodnje, čime se realizuje još jedna mjera iz Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu koji je Vlada donijela u cilju ublažavanja posljedica pandemije COVID 19.

Poseban program kreditiranja realizovaće IRF i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Odobravaće se krediti do 20.000 eura, uz kamatu 1,5 odsto, sa rokom otplate do dvije godine i grejs periodom do jedne godine. Vlada će platiti kamatu tokom grejs perioda. Za ovu mjeru predviđeno je oko 10 miliona eura. 

Kreditni program podrške danas su predstavili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević

Program su predstavili na terenu, na imanju mladog poljoprivrednika Gorana Radinovića iz Kokota, na kome se intenzivno odvija proizvodnja jagoda. Radinović je kao korisnik više programa podrške posljednjih godina kontinuirano uvećavao proizvodnju, koja se danas, sa hektra pod plastenicima i hektra na otvorenom, procjenjuje na 50 do 60 tona jagoda godišnje.
MPRR      MPRR
Simović: Poruke ohrabrenja za sektor poljoprivrede

“Danas smo obišli mladog poljoprivrednika koji je prije dvije godine bio korisnik programa Mladi farmer Ministarstva poljoprivrede, kroz koji je dobio bespovratnih 10 hiljada eura. Danas svjedočimo njegovom uspjehu, i to veoma značajnom. Mladi čovjek koji je već uspio da zasnuje značajnu robnu proizvodnju jagoda. Posebno ohrabruju informacije da je rod dobar, kvalitetan i da je situacija na tržištu više nego stabilna, sa povoljnim cijenama“, kazao je Simović dodajući da je posebno ohrabrenje da u ovoj godini Radinović angažuje kvalitetnu i vrijednu domaću radnu snagu.

Govoreći o novoj kreditnoj liniji koja se pokreće danas, Simović je izrazio uvjerenje da je značajan broj poljoprivrednih proizvođača zainteresovan za ova povoljna sredstva. 

Vukčević: Povoljna podrška za održavanje likvidnosti

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević istakao je da  je u cilju ublažavanja posljedica pandemije IRF u saradnji sa Ministarstvom pokrenuo novu kreditnu liniju usmjerenu na obezbjeđivanje sredstava za likvidnost poljoprivrednih proizvođača i mikro preduzeća iz sektora poljoprivrede i ribarstva, s ciljem da im olakša ovaj period i prevazilaženje eventualnih problema. 

Protokolom o saradnji na realizaciji ove kreditne podrške koji je danas potpisan između IRF-a i Ministarstva poljoprivrede, definisan je način realizacije. 

Ministarstvo poljoprivrede, između ostalog, obezbijediće logističku podršku, provjeru zahtjeva i dokumentacije i informacije u vezi sa pojedinačnim zahtjevima u cilju efikasnijeg sprovođenja zahtjeva, kako bi proizvođači što prije dobili kreditna sredstva. 

IRF će, kako je saopšteno, nastaviti sa politikom povoljnosti za sektor poljoprivrede u dijelu obezbjeđenja datih sredstva, gdje garancije mogu biti i subvencije, premije i grantovi koje obezbjedjuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja iz nacionalnog budžeta. Takođe, kako je Vukčević istakao, IRF će po prvi put, koristiti i mehanizam garantnih šema koje finansira EU u okviru Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije („EaSI“).

Cilj je stabilno tržište poljoprivrednih proizvoda

Osim posebne kreditne linije, potpredsjednik Vlade je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede je tokom prethodne dvije sedmice realizovalo četiri mjere iz Posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, vrijednog 17 miliona eura: avansna isplata 80 odsto premija poljoprivrednim gazdinstvima: uplata vanredne naknade korisnicima staračkih naknada; isplata jednokratne podrške profesionalnim ribarima; uplata doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci. 

Simović je izrazio očekivanje da će i preostale dvije mjere posebne podrške biti realizovane uspješno u narednim danima. „Jedna od mjera je vezana za stabilizaciju tržišta i njom ćemo se baviti narednih dana. Riječ je o zahtjevnoj mjeri i vjerujem da ćemo u ovoj sezoni uspjeti da stabilizujemo tržište poljoprivrednih proizvoda i time obezbijediti dohodak našim proizvođačima i stabilnost cijena na tržištu“, poručio je Simović, napominjući da pored realizacije Posebnog programa, Ministarstvo odgovorno, ambiciozno i odlučno realizuje brojne mjere iz ovogodišnjeg izdašnog Agrobudžeta. 

Iznenađen dobrom potražnjom za domaćim jagodama

Mladi poljoprivrednik Goran Radinović potvrda je ohrabrujuće situacije za sektor poljoprivrede. On kaže da je iznenađen povoljnom situacijom na tržišištu, s obzirom na bojazni koje je imao od ovogodišnje sezone u vrijeme epidemije COVID 19. „Iznenađeni smo potražnjom za jagodama i cijenom. Sve što uberemo odmah se proda“, kaže ovaj mladi proizvođač kome je, kako je kazao, podrška kao mladom farmeru izuzetno značila na putu širenja proizvodnje. Radinović kroz aktuelni IPARD planira da nastavi unapređenje proizvodnjem na način da jagode plasira na tržište i van sezone, kada u Crnu Goru stižu samo iz uvoza.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja