Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Povodom Svjetskog dana pčela – 20. maja, potpredsjednik Simović posjetiće uspješnog mladog pčelara iz Šavnika - Brinimo o pčelama, budimo odgovorni

Datum objave: 20.05.2020 08:30 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Svjetski dan pčela - 20. maj ove godine, zbog pandemije COVID-19, širom svijeta biće obilježen slanjem poruka o važnosti zaštite populacije pčela, ali bez organizovanja tradicionalnih događaja i manifestacija u slavu pčele, kao  najznačajnijeg oprašivača i njene uloge u očuvanju biodiverziteta, zaštiti životne sredine, održivoj poljoprivredi i sigurnosti hrane.

Obilježavanje Svjetskog dana pčela u Crnoj Gori biće obilježeno i posjetom potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića mladom pčelaru Marku Ćiroviću iz Šavnika, u okviru današnje radne posjete potpredsjednika Vlade toj opštini. 

Svjetski dan pčela ustanovile su Ujedinjene nacije 2017. godine, na inicijativu Vlade Slovenije. Crna Gora bila je među prvim zemljama koje su podržale ovu inicijativu. Svjetski dan pčela prvi put je obilježen u Sloveniji prije dvije godine, kada su se zemlje potpisinice zajedničke deklaracije obavezale da će unapređivati saradnju u cilju zaštite pčela i podizanja svijesti javnosti o značaju pčela za prirodu i čovječanstvo, a posebno imajući u vidu da se njihov broj na globalnom nivou smanjuje. 

Crna Gora je, u saradnji sa Slovenijom i njenom ambasadom u našoj zemlji, kao i Savezom pčelarskih organizacija, prošle godine u Kući meda prvi put je obilježila ovaj značajan datum, organizovanjem Mednog doručka i niza edukativnih aktivnosti za najmlađe. 

Pčele, zajedno sa drugim oprašivačima, imaju važnu ulogu u očuvanju biodiverziteta i proizvodnji hrane. Pčele su zaslužne za opstanak najvećeg broja biljaka, među njima i poljoprivrednih kultura. Procjenjuje se da više od 80 odsto glavnih gajenih biljaka, najznačajnijih u ljudskoj ishrani, direktno zavisi od pčela kao oprašivača.

Svjesni značaja pčela i razvoja održivog pčelarstva, Vlada Crne Gore posvećeno i odgovorno, u saradnji sa vrijednim pčelarima i Savezom pčelarskih organizacija, unapređuje ovaj sektor. Rezultati koje ostvarujemo potvrđuju opravdanost zajedničkih napora. Kontinuirano raste broj pčelinjih zajednica, unapređuje se edukacija i obrazovanje pčelara, usvajaju strateški propisi i politike koji doprinose održivom razvoju pčelarstva, učvršćuje kvalitet crnogorskog meda, kao prepoznatljivog domaćeg brenda.  

Kao nastavak snažne podrške države, ovogodišnjim Agrobudžetom za razvoj pčelarstva opredijeljeno je 400.000,00€ eura. Kroz Program unapređenja realizuje se pet javnih poziva koji se odnose na bespovratnu podršku za mlade pčelare početnike, nabavku pčelarske opreme za transport pčelinjih društava, nabavku pribora i pčelarske opreme, voska za organsku i konvencionalnu proizvodnju meda, kao i odabir odgajivača pčelinjih matica.

Bez obzira na situaciju i određena ograničenja izazvana pandemijom korona virusa, pozivi se uspješno realizuju, a posebno ohrabruje interesovanje mladih za pčelarstvo, zbog čega i ove godine očekujemo značajan broj korisnika te podrške i novih mladih pčelara.

Nastavljamo aktivnosti na planu zaštite zdravlja pčela i podizanju kapaciteta za suočavanje sa izazovima sa kojima se suočava pčelinja populacija na globalnom nivou, od onih izazvanih bolestima pčela do brojnih negativnih uticaja čovjeka. Aktuelna pandemija i okolnosti u kojima se svijet i društvo našlo, opominju nas i podstiču da radimo u korist planete i čuvajući pčele štitimo životnu sredinu.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja