Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Simović na Žabljaku: Odgovor na trenutne izazove, uz nove projekte za brži ekonomski razvoj

Potpredsjednik Simović na Žabljaku: Odgovor na trenutne izazove, uz nove projekte za brži ekonomski razvoj
Datum objave: 10.06.2020 16:50 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRR MPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović prilikom radne posjete Opštini Žabljak ocijenio je da se na Žabljaku vrijedno radi, da se, uz podršku Vlade, realizuju projekti za unapređenje infrastrukture i kvalitetniji život građana, posebno u ruralnim područjima, ali i projekti za stvaranje pretpostavki za razvoj prioritetnih oblasti – turizma i poljoprivrede.

Nakon sastanka u Opštini, potpredsjednik Simović je zajedno sa predsjednikom Opštine Žabljak Veselinom Vukićevićem i saradnicima, otvorio novoizgrađeni vodovod Krš – Šaranci, kojim je vodu dobilo 40 domaćinstava, a potom obišao niz lokalnih seoskih puteva koji su rekonstruisani i asfaltirani kroz Projekat razvoja ruralnih područja, u selima Dobri Nugo, Merulja, Virak i Pošćenski kraj.

„Ovo su projekti koji govore o našoj zajedničkoj odlučnosti i spremnosti da, nakon uspješnog suočavanja sa izazovima pandemije, i u narednom periodu uspješno odgovorimo svim izazovima koji su pred nama, a to je da kreiramo i realizujemo nove projekte koji treba da budu, ne samo sanacija socioekonomskih posljedica pandemije, nego i stvaranje pretpostavki za ubrzaniji ekonomski razvoj“, kazao je potpredsjednik Simović.

On je istakao da i na Žabljaku i u cijeloj Crnoj Gori predstoji upravo faza kada će se realizovati što više razvojnih projekata koji će značiti očuvanje postojećih radih mjesta, otvaranje novih, povratak Crne Gore na visoke stope ekonomskog rasta i stvaranje pretpostavki za razvoj ključnih sektora. „Ovdje je to projekti za unapređenje turizma i poljoprivrede, koji međusobno povezani, treba da doprinesu da u narednim godinama imamo još uspješnije turističke sezone. I ovdje i u cijeloj Crnoj Gori“, kazao je Simović.

Govoreći na otvaranju vodovoda Krš – Šaranci u koji je tokom prethodne tri godine uloženo ukupno 550 hiljada eura, Simović je kazao da je to jedan od projekata koji ukazuje na uspjeh zajedništva Vlade, lokalne uprave i mještana, s obzirom da je riječ o vrlo zahtjevnom projektu i finansisjki i tehnički. Istakao je da je riječ o kapitalnom projektu za ovaj, inače bezvodan kraj, kojim je riješen decenijski problem stanovnika ovog kraja. I brojni okupljeni mještani Šaranaca izrazili su zadovoljstvo što su dočekali vodu, iako se to, kako su kazali, prije desetak godina u ovom bezvodnom kraju teško moglo vjerovati.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević istakao je zadovoljstvo realizacijom svih projekata koji se uz podršku Ministarstva poljoprivrede realizuju na području opštine, a danas posebno završetkom vodovoda u Šarancima. On se zahvalio i mještanima na saradnji, ali je istakao i podršku Vojske Crne Gore i Glavnog grada koji su pomogli na realizaciji projekta, čime je investicija projektne vrijednosti 500 hiljada eura smanjena na oko  330 hiljada eura. 

Vukićević je kazao da je u prethodnom periodu na Žabljaku urađeno dosta na unapređenju ruralne infrastrukture, što ne bi bilo moguće bez podrške Ministarstva poljoprivrede i ličnog angažovanja potpredsjednika Simovića. Posebno ga ohrabruje najava da će se nastaviti značajna podrška projektima od značaja za građane Žabljaka.

Simović je danas obišao i više novih asfaltiranih dionica seoskih puteva na području Žabljaka, finansiranih kroz Projekat razvoja ruranih područja koji realizuje Vlada u saradnji Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD). 
  
Prema riječima Simovića, u protekle dvije godine, na području Žabljaka asfaltirano je oko 5 km seoskih puteva. Sa ovim projektom Vlada i Opština će nastaviti i u ovoj godini asfaltirati novih 5 km puteva na deset pojedinačnih dionica. 

Pored toga, Simović je najavio nastavak realizacije preostalih vodoprivrednih projekata, među kojima i izgradnja treće faze vodovoda na Njegovuđi, kao i početak radova na izgradnji vodovoda u selu Dobri Nugo.

„Imamo snage, imamo viziju i zajedništvo koje nam garantuje uspjehe“, poručio je Simović sa Žabljaka.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja