Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Simović otvorio novu laboratoriju u Tehnopolisu: Jačamo infrastrukturu za brze i snažne razvojne prodore u poljoprivredi

Potpredsjednik Simović otvorio novu laboratoriju u Tehnopolisu: Jačamo infrastrukturu za brze i snažne razvojne prodore u poljoprivredi
Datum objave: 16.06.2020 12:00 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović danas je u IPC Tehnopolis, prilikom radne posjete Nikšiću, svečano otvorio novu biotehnološku laboratoriju u kojoj će se raditi analize potrebne poljoprivrednim proizvođačima i preduzetnicima u Crnoj Gori. Otvaranjem nove laboratorije, Vlada Crne Gore nastavlja da unapređuje servise neophodne za savremen razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkog sektora.
 
Laboratoriju “Biolab Tehnopolis” opremilo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada realizuje u saradnji sa Svjetskom bankom. Kroz projekat vrijednosti  oko 130 hiljada eura, osim opremanja prostorija, nabavljena je savremena laboratorijska oprema za analizu mikroorganizama u hrani i analizu kvaliteta zemljišta koja će omogućiti kontrole bezbjednosti i kvaliteta tokom procesa proizvodnje i prerade, kao i gotovih proizvoda.
   
 MPRR MPRR
    
“Ulaganje u savremene laboratorijske kapacitete doprinijeće i jačanju naše naučne infrastrukture. Infrastrukture neophodne za naučno zasnovani razvoj,  infrastrukture neophodne za inovacije koje su nam potrebne u poljoprivredi. Samo primjenom nauke i tehnologije u poljoprivredi, možemo ostvariti brze i snažne razvojne prodore u dugom roku”, ocijenio je Simović.

Ističući da domaćinima i preduzetnicima trebaju konkretne akcije, a ne teorija, Simović je podsjetio da će Vlada, u okviru trećeg posebnog paketa podrške, između ostalog, kreirati koncept konkretnih razvojnih projekata u poljoprivredi. “Ovakvi projekti, koje smo već definisali, biće nove šanse za proizvođače i za preduzetnike, generatori ekonomskog rasta i novih radnih mjesta i načini za smanjenje uvozne zavisnosti, kazao je Simović, dodajući da je zadatak novog pristupa i da obezbijedi veći stepen inovativnosti. 

Sektor inovacija, kako je poručio, treba da iskorači iz okvira samo akademskog i treba da pokaže svoju praktičnost, kroz uključenost u konkretne projekte. 

“Inovacije u oblasti poljoprivrede trebaju da budu garant održivosti projekata, a država će ih podržavati kroz novouspostavljeni Fond za podršku inovativnosti”, najavio je potpredsjednik.

„Ovakav razvoj crnogorske poljoprivrede moguće je ostvariti ako razmotrimo radikalnije reformske programe i ako promijenimo način razmišljanja. Na primjer, površina  poljoprivrednog zemljišta u Izraelu je skoro ista ili čak i manja nego u Crnoj Gori. Poljoprivredna proizvodnja u Izraelu  je 54 puta veća nego u Crnoj Gori.  Zašto je Izrael tako dobar u oblasti poljoprivrede? Ključ leži u primjeni nauke i tehnologije u razvoju poljoprivrede, kao tački prodora u dugom roku. Zbog toga, Crna Gora će svoje buduće napore u razvoju poljoprivrede fokusirati na primjenu nauke i tehnologije, što će omogućiti prodorni razvoj”, poručio je Simović.

Vođa projekta MIDAS 2, Silvia Mauri iz Svjetske banke, koja se uključila putem video linka, istakla je zadovoljstvo što, bez obzira na poteškoće koje je u prethodnim mjesecima izazvala pandemija, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog zravoja, tim za upravljanje projektom MIDAS 2 i sve interesne strane u projektu nisu prestali sa svojim posvećenim radom na unapređenju kapaciteta poljoprivrednog sektora.

Mauri je istakla da naprijeđenje kapaciteta laboratorije u Tehnopolisu predstavlja podršku poljoprivrednicima iz sjeverozapadnog regiona Crne Gore u obliku kapaciteta za savjetodavne službe u poljoprivredi, podsjećajući da je jedna od studija Svjetske banke pokazala koliki je značaj znanja u poljoprivredi i informacionog sistema za inovacije.  

„To je u suštini podrška agrobiznisu kroz pružanje obuke, tehničkih savjeta i kritičnih informacija za proizvodnju i unakrsnu usaglašenost propisa iz oblasti očuvanja životne sredine, javnog zdravlja i zdravlja životinja, kao i dobrobiti životinja“, kazala je Mauri.

Ovakva podrška, kako je dodala, potrebna je crnogorskim proizvođačima, kako bi unaprijedili konkurentnost svojih proizvoda, ispunili standarde kvaliteta, pristupli tržištu Evropske unije, što je jedan od ciljeva MIDAS2“, poručila je Mauri.

Tehnopolis: U fokusu i mladi istraživači

Izvršni direktor ITC Tehnopolisa Ratko Bataković kazao je da očekuje da će usluge laboratorije koristiti značajan broj poljoprivrednika, malih i srednjih preduzeća iz agro sektora, ali da će važna ciljna grupa biti akademska zajednica sa fokusom na mlade istraživače, kao i druge relevantne laboratorije u zemlji i regionu. “Radićemo na spajanju akademskog i biznis sektora u cilju generisanja novih proizvoda i poboljšanja kvaliteta postojećih, ali i na implementaciji inovacija u poljoprivredi”, kazao je Bataković. 

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović izrazio je zadovoljstvo što je Tehnopolis dobio još jedan sadržaj u širokoj lepezi usluga i aktivnosti. @Ovo je još jedan dokaz da partnerstvo državnih i lokalnih institucija daju sjajne rezultate u svim oblastima, kao i da je Tehnopolis postao respektabilno mjesto za razvoj novih ideja i projekata”, kazao je Grbović.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja