Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Simović razgovarao sa članom IO Njemačke savezne banke Balzom: Njemačka ostaje posvećana pomoći Crnoj Gori

Potpredsjednik Simović razgovarao sa članom IO Njemačke savezne banke Balzom: Njemačka ostaje posvećana pomoći Crnoj Gori
Datum objave: 06.07.2020 14:44 | Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, mr Milutin Simović primio je danas člana Izvršnog odbora Njemačke savezne banke (Deutsche Bundesbank) Burkharda Balza, koji povodom završne ceremonije tvining projekta „Podrška regulaciji finansijskih usluga“ boravi u Crnoj Gori. 

Potpredsjednik Simović je iskazao zadovoljstvo zbog susreta i zahvalio Njemačkoj saveznoj banci na kontinuiranoj i nesebičnoj podršci koju pruža Centralnoj banci Crne Gore. Čestitao je uspješan završetak tvining projekta koji je vođen pod liderstvom Njemačke savezne banke i gospodina Balza. 

„To je samo jedan od elemenata u mozaiku ukupne podrške u snaženju kapaciteta Centralne banke Crne Gore“ kazao je Simović i izrazio zadovoljstvo što će tvining projekat imati pozitivne efekte na rad još dva važna subjekta – Komisiju za tržište kapitala i Agenciju za nadzor osiguranja, koje su, pored CBCG, institucije korisnice projekta. 

Potpredsjednik je kao veoma važnu istakao i indirektnu podršku Njemačke u odluci Upravnog savjeta Evropske centralne banke o uspostavljanju novog finansijskog instrumenta, EUREP, a koji će omogućiti Crnoj Gori da se kandiduje za dobijanje sredstava za podršku sistemskoj likvidnosti crnogorskog finansijskog sektora. „Ovo je izuzetno značajno i predstavlja signal garancije i stabilnosti za vremena koja neće biti sa malo izazova“ istakao je Simović potkrepljujući to stavom da pandemija COVID 19 kao zdravstvena kriza sve više predstavlja i socio-ekonomski izazov. „Zbog toga su nam važni globalni odgovori, saradnja i solidarnost“, dodao je potpredsjednik.

Apostrofirajući kontinuiranu podršku Njemačke na putu Crne Gore prema euroatlanstkim integracijama i ekonomskom razvoju, posebno u ključnim odlukama, 1999. godine prilikom uvođenja njemačke marke u crnogorski monetarni sistem, 2006. godine prilikom obnavljanja nezavisnosti i prilikom učlanjenja u NATO, potpredsjednik Simović je istakao da je „takva podrška i sada potrebna, kada postoje intencije sa određenih adresa da Crna Gora revidira svoje integracione i ukupne reformske tekovine.“ Potpredsjednik je kazao da je snažna podrška Njemačke na putu učlanjenja u EU potrebna u pregovaračkom poglavlju 17 – Ekonomska i monetarna unija. 

Burkhard Balz je zahvalio potpredsjedniku Simoviću na organizaciji susreta i potvrdio da će Njemačka savezna banka i dalje raditi i ostati posvećena tijesnoj saradnji sa Centralnom bankom Crne Gore. 

„Srećni smo što smo sa uspjehom realizovali tvining projekat kroz konzorcijum koji su činili Njemačka savezna banka, Hrvatska narodna banka, Banka Holandije, Njemačka savezna agencija za nadzor nad finansijskim uslugama i Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga“ kazao je Balz i potvrdio da ostaje posvećen sličnim projektima u budućnosti. 

Kao bivši europarlamentarac, Balz je kazao da je „veoma srećan što je Crna Gora u pregovaračkom procesu sa EU otvorila i poslednje poglavlje“. „Njemačka će ostati posvećena u pružanju pomoći Crnoj Gori na njenom putu prema EU. U prvom redu to je posao političara, a mi bankari ćemo pružati neophodnu podršku u našem dijelu“ istakao je Balz i Crnoj Gori poželio puno uspjeha i „samo najbolje u preostalom dijelu pregovaračkog procesa.“

Simović i Balz su razmjenili iskustva Crne Gore i Njemačke u borbi protiv COVID 19 i izrazili nadu da će se države zajednički izboriti sa pandemijom. Potpredsjednik Simović je informisao Balza o uspješnoj borbi Crne Gore u prvom talasu epidemije. „Sada se iznova nosimo sa problemom širenja virusa, koji je importovan, uz istovremenu potrebu da ne zatvorimo našu ekonomiju. Izborićemo se i sa tim izazovom“ istakao je Simović. 

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

FOTO I VIDEO: https://flic.kr/s/aHsmPg8zJV