Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

Допремљен четврти контигент медицинске и личне заштитне опреме, у оквиру 3 милиона еура вриједног пројекта који финансира ЕУ

Донација ЕУ: 86 респиратора и преко 235.000 комада личне заштитне опреме

Донација ЕУ: 86 респиратора и преко 235.000 комада личне заштитне опреме
Датум објаве: 28.07.2020 12:04 | Аутор: Делегација Европске уније у Црној Гори, Канцеларија УНДП у Црној Гори и Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и фи

Испис Штампај страницу


У Црну Гору је допремљен четврти контигент медицинске опреме, који садржи 86 респиратора и преко 235.000 комада личне заштитне опреме за потребе здравственог система. Донација је дио пројекта Европске уније за хитну подршку Црној Гори у борби против Цовид-19, укупне вриједности 3 милиона еура, а који спроводи Канцеларија УНДП у Црној Гори. Од почетка пројекта, од априла до данас, испоручено је укупно 100 болничких респиратора, 10 савремених рендгенских уређаја и преко 400.000 комада личне заштитне опреме, укључујући хируршке маске, рукавице, капе, заштитна одијела, кецеље, наочаре, навлаке за обућу, итд. 

Поводом примопредаје опреме, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, амбасадор Аиво Орав истакао је да донација стиже у прави час, када се Црна Гора суочава са другим таласом епидемије. „Респиратори ће значајно унаприједити капацитете црногорског здравственог система, како би се сачували животи најугроженијих пацијената. Међутим, искрено се надам да неће нужно бити сви у употреби.“ Амбасадор Орав подсјетио је да је ЕУ обезбиједила 50 милиона еура као дугорочну подршку за здравство, економски опоравак, предузетништво и бизнис, као и друге секторе погођене кризом. „Омогућили смо и додатних 60 милиона еура за кредите по изузетно повољним условима, како бисмо подржали економску стабилност земље. Такође, планирамо и изградњу двије нове клинике у оквиру Клиничког центра Црне Горе, за заразне болести и дерматовенерологију. Обим наше подршке Црној Гори, у периодима када су све државе чланице ЕУ погођене кризом коју изазива пандемија, јасан је доказ искрености и снаге нашег партнерства. Црна Гора може да рачуна на подршку ЕУ и њених грађана, и у добрим и у тешким временима!“ - закључио је Орав.

Потпредсједник Владе, Милутин Симовић је казао да Црна Гора, као и бројне државе, и даље одолијева изазову епидемије Цовид- 19. “Увјерење у коначни успјех је утемељен је на заједничкој одговорности и доприносу свих – од надлежних институција до сваког појединца који поштовањем мјера даје свој допринос. Наш оптимизам ојачан је и снажном подршком, солидарношћу и партнерством са нашим савезником и пријатељем – Европском унијом, која је донирала нових 86 респиратора и 235.000 комада заштитне опреме.

Ово је подршка уједињене, снажне и одлучне Европе и свих њених грађана, који Црну Гору виде као свог пријатеља и будућег члана” истакао је потпредсједник Симовић. Потпредсједник је исказао увјерење да ће и ова вриједна подршка бити додатна мотивација за подизање одговорности, заједништва и поштовања мјера које се доносе за добробит здравља свих грађана. “Већ смо једном показали како се побјеђује у овом изазову. Покажимо то поново”, позвао је Симовић и захвалио Делегацији ЕУ у Црној Гори, амбасадору Ораву и Канцеларији УНДП на реализацији овог пројекта.

Миодраг Драгишић, помоћник сталне представнице УНДП у Црној Гори истакао је да колико год да је пандемија уздрмала цијели свијет, истовремено је показала колико је битан дух заједништва и дјеловање удруженим снагама како би се превазишли изазови и ублажили негативни ефекти. „У прилог томе свједочи и овај данашњи догађај. Ово је четврта испорука медицинске опреме, уједно и потврда солидарности и чврстог партнерства између Делегације Европске уније, Владе Црне Горе и Програма Уједињених нација за развој (УНДП).“ Он је додао да је ово само дио континуиране подршке коју УНДП пружа Црној Гори у одговору на епидемију. „Посебну пажњу усмјерићемо на дугорочно јачање капацитета здравственог система, кроз процес дигитализације, како би се осигурала што квалитетнија здравствена заштита грађана, а медицинском особљу омогућило брже и ефикасније пружање здравствених услуга. Такође, УНДП ће наставити да пружа подршку и у дијелу социо-економског опоравка, који тек предстоји, превасходно водећи се концептом развоја по мјери човјека, нарочито када су у питању најрањивије категорије друштва,“ казао је Драгишић.

Шеф Кризног медицинског штаба, др Ранко Лазовић је захвалио Делегацији ЕУ на донацији и подсјетио да је са управо допремљених 86 респиратора, уз претходно испоручених 14, ЕУ Црној Гори донирала укупно 100 респиратора. „На данашњи дан, у црногорском здравственом систему имамо 322 респиратора, што је више него довољно и за најтежи сценарио, за који вјерујемо да се неће десити. То су уређаји најсавременије генерације, са техничким перформансама најбољих европских брендова” истакао је др Лазовић и потврдио да ће се донацијом ових респиратора у потпуности опскрбити здравствени систем у дијелу најзначајнијег сегмента опреме потребне за борбу против ЦОВИД 19. “На крају желим да истакнем да нам је у свему овом потребна и помоћ наших грађана, у дијелу самодисциплине, личне одговорности и кориштења личне заштитне опреме,“ закључио је Лазовић.

Делегација Европске уније и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори потписали су почетком априла уговор у вриједности од 3 милиона еура за набавку неопходне медицинске опреме и личне заштитне опреме за потребе здравственог система. Уговор се финансира из средстава ЕУ, а набавку спроводи УНДП у блиској сарадњи са надлежним институцијама.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ЕКОНОМСКУ ПОЛИТИКУ И ФИНАНСИЈСКИ СИСТЕМ
ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
КАНЦЕЛАРИЈА УНДП У ЦРНОЈ ГОРИ