Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

U pripremi novi alati za borbu protiv epidemije virusa Covid-19

Digitalne platforme koje će građanima i struci olakšati borbu protiv korone

Datum objave: 27.08.2020 12:39 | Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Podgorica, 27. avgust 2020 – Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti, Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i Uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država pripremaju nove digitalne alate kojima će pospješiti i ojačati borbu protiv epidemije korona virusa. Projekat „Montenegro COVID-19 Online Platform“ kao donatorski projekat finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, a implementira kompanija „Amplitudo“. Ambasada SAD ovim pruža dodatnu pomoć Vladi Crne Gore da se na najbolji način izbori sa izazovima koje epidemija donosi. 

Digitalna platforma eDonacije i aplikacija Qarta kreiraju se sa ciljem da se obezbijedi sistemsko praćenja i poboljšanje epidemiološkog stanja u Crnoj Gori, odnosno da: 

• epidemiolozima pomognu u što efikasnijem suzbijanju virusa Covid-19;
• nadležnim institucijama pruže pristup sveobuhvatnoj, preciznoj i redovno ažuriranoj bazi podataka o svim relevantim informacijama;
• olakšaju ciljano i svrsishodno prikupljane i raspodjelu potrebnih resursa za borbu protiv korone koja dolaze kroz donacije;
• omoguće bržu komunikaciju timova za reagovanje, ali i efikasnije umrežavanje institucija i građana. 

Platforma za doniranje – eDonacije predstavljaće jedinstvenu digitalnu zajednicu donatora u Crnoj Gori. Povezaće institucije kojima je potrebna pomoć i organizacija koje imaju mogućnost i žele da izvrše donaciju potrebnih dobara ili novca. Na taj način, brzo i direktno će se raspoređivati potrebni resursi, a sredstva prikupljati u skladu sa realnim potrebama. Platforma će biti dostupna svim građanima, organizacijama i institucijama.

QARTA (Quarantine Reporting Task Assistant) aplikacija služiće za efikasniju razmjenu podataka vezanih za obolijevanje od novog koronavirusa kao i praćenje poštovanja mjera karantina i samoizolacije. Zahvaljujući ovom alatu, nadležne institucije imaće učinkovitiju razmjenu podataka u realnom vremenu o licima u samoizolaciji koja su došla preko nekih od graničnih prelaza ili su izašla iz karantina; onima koji su smješteni u instutucionalnim karantima, licima pod zdravstvenim nadzorom i onima koji su ostvarili kontakt sa nekima od oboljelih. 

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela, Milutin Simović, identifikovao je ove tehnološke alate kao korisne, ne samo kao dodatnu pomoć za zaustavljanje trenutnog talasa pandemije već i kao upotrebljive platforme za druga javnozdravstvena događanja u budućnosti koja će eventualno zahtjevati brzu i učinkovitu razmjenu informacija i podataka. 

Potpredsjednik je zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država na podršci koju pruža Vladi Crne Gore u odgovoru na epidemiju bolesti COVID 19. 

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE